TSH Nedir, Normal TSH Değerleri Kaç Olmalıdır?

Tiroid Problemleri

NORMAL SAYILAN TSH DEĞERLERİ NEDİR?

TSH normları 0.5 ile 4.8 µU/ml arası sayılır. Bunun altına düşmesiveya üstüne çıkması çeşitli Tiroid problemlerine işaret eder.

TSH NEDİR?

TSH hormonunu (Tiroid Uyarıcı Hormon) beyinde yer alan Hipofiz bezi vasıtasıyla salgılar. Tiroid bezlerinin aşırı hormon salgılamasıyla tetiklenen T3 ve T4 hormonları arttıkça hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu azalır. Yani T3 ve T4 hormonlari arttıkça TSH hormonu da buna bağlı olarak düşer. Tiroid bezinin salgıladığı hormon miktarı azaldıkça hipofiz bezi TSH salınımını yükseltir, tiroid bezinin daha fazla hormon üretmesi sağlar. T3 ve T4 hormon seviyersine göre hipofiz bezi TSH hormonunun salınımını düşürerek veya arttırarak dengede tutar.

Düşük TSH belirtileri nelerdir?

Kişi sinirli bir ruh halindedir. Kolay yorulma, kilo kaybı, dikkat bozukluğu, saç dökülmesi, sıcağa karşı duyarlılık, uykusuzluk, sık idrara çıkma, güçsüzlük, halk arasında patlak göz olarak isimlendirilen gözlerin ileri doğru çıkması durumu bu belirtilerden birkaçıdır. Kişi eğer bu belirtilerden birkaçını yaşıyorsa uzman bir hekime başvurmalıdır.

Yüksek TSH belirtileri nelerdir?

Tiroid yetmezliğinde bazen sadece TSH hormonunda artış görülür. T3 ve T4 hormonları ise gayet normal görülebilir. Eğer serbest T3 ve T4 normal seyrederken TSH değerleri biraz yüksekse bu durum hafif derecede tiroid yetmezliği beliritsidir. Daha sonra bu denge tersine dönerek T4 ve T3 hormonları azalma ve TSH seviyesi daha da artma başlar. Bu da tam tiroid yetmezliğinin göstergesidir.

Yüksek TSH belirtileri ise şunlardır.
Üşüme, halsizlik, yorgunluk, uyku hali, kuru cilt, saç dökülmesi, depresyon, unutkanlık, konsantre bozukluğu, cinsel isteksizlik, seste kalınlaşma, kilo alma, kabızlık, adet düzensizliği, kas krampları ve eklemlerde ağrı, göz altının şişmesi, nabız sayısında azalma TSH fazlalığının belirtileri arasındadır.

“TSH Nedir, Normal TSH Değerleri Kaç Olmalıdır?” üzerine 56 düşünce

  1. Merhaba tsh benim 5.40 t3 3.35 t4.1.05 ne yapmaliyim lütfen bilgilendirirseniz sevinirim simdiden tsk ederim.

  2. Serbest t3 3.27. T4. 1.22. TSH 1.4458 bununla ilgili 100mg ilac kullaniyorum ilacin. Tozunumu artirmaliyim basimda asiri bi agri var devamli uyumak istiyorum ne yapmaliyim

  3. Merhaba ben 17 yaşındayım TSH oranım 0,351 çıktı bu oran ne gibi hastalıklara yol açar?

  4. Merhabalar

    t3 – 3.49 2.1 – 3.8
    t4 – 0.6 0.60 – 1.25
    tsh – 6.95 0.38 – 5.33

    ne yapmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz?

  5. Merhaba arkadaslar. Bircogunuz tsh degerlerini yazmis. Normalmi degilmi soruyor cok yuksek napayim diye diye soruyor. Allah askina bu tahlilleri yaptiran dr bakmadimi. Eger bakmadiysa ne diye tahlil yapildi. Dr gidin. Sizi aydinlatmiyorsa basdka dr gidin lutfen. Hormonlarda sorun sizde sorun demektir. Sorunu giderin yoksa ileri yillarda daha cok sorun yasarsiniz. Cok sevghiler.

  6. Allah rızası için duaciniz olurum TSH test sonucu 0.4247 uIU/mL ne demek oluyor.?? Beklenen değer kısmında 0.35 – 4.94 yazıyor LÜTFENNN CEVAPP

    1. Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Şunu belirtmek isterim öncelikle, ben doktor değilim. O yüzden en iyi değerlendirmeyi doktorlar yapar. Değeriniz beklenen değerin normal saydığı değerler arasında görünüyor. Ancak teşhisler sadece tek bir değere bakarak yapılmıyor. O yüzden raporunuzu uzman bir doktorun görmesin mutlaka ki önemlidir. Ancak söylediğiniz tek değer normal sayılan değerlerdendir. Geçmiş olsun.

  7. merhaba bebegımin serbest tiroksin(ft4)1.34 tsh5.80 6.aylık bebegin acaba yüksek olması normal mi

  8. Merhabalar ben bebek istiyorum TSH değerime bakıldı fakat benim değerim 47 çıktı. Bu normal mi?

    1. Hipotiroitsin. Gebe kalman biraz zor. Kazara kalirsanda hormonsuz annenin bebeginde sorunlar olabilmekte seni korkutmak istemiyorum.ama bu boyle. Tedavi olmalisin. İyi bi dr git hormonlarini dusursun sonra cok kolay gebe kalirsin.dr tiroit uzmani olsun endokrinoloji servisine git. Eger gidemessen dahiliyeci yada cerraha git.

  9. TSH 0.34 ÇIKTI 3 AYLIK HAMİLEYİM BEBEĞE ZARARI VARMIŞ DOKTORA YARIN GİDECEĞİM VE ÇOK KORKUYORUM.
    lÜTFEN YARDIM EDİN.

  10. merhaba,
    benimde tahlil sonuçlarım tsh 2.8910 ulU/mL

    FT4 1.03 ng/dl

    hemoglobin A1C% 5.1
    KONUYLA İLGİLİ BİLGİ VERİRİSENİZ ÇOK SEVİNİRİM TEŞŞEKKÜRLER…

    1. doktor değilim ancak kesinlikle yüksek olduğunu söylemeliyim. en kısa zamanda bir uzman doktora görünmenizi öneririm. acil şifalar dilerim…

  11. merhaba ben 5 haftalık hamıleyım tsh 4.82 çıktı r.ağırlığı 0.34-5.6
    FT3 2.71 r.ağırlığı 2.5-3.9
    FT4 0.80 r.ağırlığı 0.61-1.12
    FEER 7 r.ağırlığı 11-307 çıktı sızce normalmı sonuçlarım ayrıca bişey sormak daha sormak istıyorum bu r.ağırlığı her test sonunu farklı mı olur daha önce 4.85 çıkmişti ve r ağırlığı 0.27-4.2 idi ve ilaç kullanmistım cevaplarsanız sevinirim simdiden teşekkürler.

  12. merhaba ben 24 yaşındayım tsh 5.9 çıktı daha sonra doltorum bu testleri yaptırmamı istedi onların sonuçları ise ıF T3-3.91 F T4-1.24 Anti tiroglobulin antikor 20.0 Anti TPO10.3 yorumlayabilir misiniz

  13. Hormon 1 Örnek Türü: S E R U M
    Test Sonuç Birim Referans Aralığı
    TSH 2.31 uIU/mL 0.4 – 4.2
    Serbest T-4 0.767 ng/dL 0.93 – 1.7
    Tiroid Peroksidaz Antikoru 17 IU/mL 0 – 34

  14. merhaba benin tahlillerim TSH 2,14 çıktı T3 4,16 T4 11,72 değerler sizce nasıl ne yapmam gerekiyor gittiğim doktor ilaç vermedi

  15. MERHABA BEN 26 YAŞINDAYIM. SERBEST T3(FT)3.44 T4(FT4)1,26 TSH 1,520 DEĞERLERİM NORMALMİ.YARDIMINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

  16. Merhaba T4 12.19 TSH 1.1472 Cıktı TSH çok yüksek değilmi bu ne anlama gelir sorunum nedir yardımınızı rica ederim
    (ayrıca bende aşırı unutkanlık ,konsantrasyon bozuklugu ,asırı sınır,tahammülsüzlük,baş döbmesi ,migde bulantısı,halsizlik,uyku hali,herşeye karşı isteksizlik,eklem ağrıları gibi sorunlarım var. aynı zamanda major depresyon tanısı konuldu )mutsuzluğumun asıl nedeni depresyonmu yoksa TSH hormonlarımın yuksek olmasımı ?

  17. mrb 3 aydir kortizon kullaniyorum dr guatirin da iltihap oldugunu söyledi ve 5 ay olacak ancsk gecmedi t3.3.61 t4.1.27. tsh.0.13 acaba neden bu kadar uzun sürüyor ne yapmaliyim

  18. bn 19 yaşındayım kandaki TSH değerim 0,952 uIU/mL çıktı düşükmü yüksekmi anlamadım ?

    1. Çocuklarda : 0,64-6,27 mlU/L
      Erişkinlerde: 0,55-4,78mlU/L
      Erişkinler için referans verilen değerin biraz üzerinde kalıyor. Açıkçası bu konuda uzman bir hekime görünüp fikir almanız en doğru hareket olacaktır. Çünkü sadece TSH kendi başına bir sonuç vermeyebilir. Doktor değilim ancak kendimden biliyorum.
      Geçmiş olsun…

    1. Sakine hanım referans TSH değerleri aşağıdaki gibidir. Sonuçlarınız bunun dışındaki değerlerdeyse konusunda uzman bir hekime görünmeniz gerekebilir. Ayrıca Sadece tsh doğru sonuca ulaşmak için yeterli değildir. T3 ve T4 değerleri de hesaba katılmalıdır. Şayet şüphe duyuyorsanız yine bir doktor size yardımcı olabilecektir. Geçmiş olsun…

      Çocuklarda : 0,64-6,27 mlU/L
      Erişkinlerde: 0,55-4,78mlU/L

  19. Merhaba bi şey sorucam t3 4,07 pg/mL referans 2,3-4,2
    T4 1,32 ng/dL referans 0,93-1,6
    Tsh 1,73 ulU/mL referans 0,57-5,6 bu degerler normal sorun var mı cevap verirmisiniz acilllll ???

    1. Osman bey bu konuda birçok soru geliyor. Öncelikle belirtmeliyim burada yazılan yazı bilgilendirme amaçlıdır. Sonuç değerlerinizse referans değerlerden farklıysa bir hekime görünmeniz gerekmektedir. Bu süreçte en doğru teşhis ve gerekirse müdahaleyi hekiminiz yapacaktır. Geçmiş olsun…

  20. Merhaba bende hızlıçalışan tiroid çıktı 1 ay porpcill 50 m g günde üç defa aldım alari durumu oldu şuanda thymozol 5 m g günde birdefa alıyorum 2 ayda bu ilacı kullanıyorum en son yaptığım teste Anti- m 10.0 Iu / ml referans 0-35 Anti-T 63.9 uı/ ml referans 0-40 FT3 2.81pg/ ml referans 2.3-4.2 FT4 1.04 ng /dl referans 0.74-1.52 TSH 4.02 ul/ mL referans ağırlık 0.35-5.50 şuanda tiroid durumum nasıl çok mu hızlı çalışıyor

  21. merhaba ben kilo veremediğim için kan tahlili yaptırdım ve sonuçları aldım fakat henüz doktoruma gösteremedim TSH:1.377 SERBEST T3:3.74 SERBEST T4:1.12 bu değerler kilo vermeme engelmidir ve tiroid hastasımıyım acaba.

  22. TSH 11.95 BİRİMİ ULU-ML REFARASNS 0,34-5,6 KOLESTROL 209 BİRİMİ MG/dL 0-200 DEĞERİ NODULSAGDA 8,5,7,2SOLDA 12,7,6,4VAR HASYALIMI TANIMAK ISTIYORUM TSH NEDEN YUKSEK ZEHIRLI GUATIR OLDUMILK YAKANDIGIMDA T,3 9,4,,,,,,,,,,,,,,,,,,,T4,,,4,75 TSH 0,005,REFERANS0,27,4,2HASTALIGIMI TANIMAK ISTIYORUM SAGILARIMLA

    1. Ayten hanım değerleriniz sizin de farkında olduğunuz gibi oldukça yüksek. Konunun uzmanı bir hekimin daima takibinde olmanız sizin yararınıza olacaktır.
      Geçmiş olsun…

  23. merhaba seher hn.

    bende benzer bir olay yaşadım ve doktorum dahiliye doktoruma gidip ultrasona girmemi istedi. ve sonunda troid hastası çıktım.. bence hiç zaman kaybetmeyin. bendeki değer 5.24 çıkmıştı.. ilaç tedavisine başladık..

  24. Sayın Yagut Nacaf,
    Değerlerin yüksek olması ciddi sorunlara sebep olabilir. Bir an önce konunun uzmanı bir hekime göstermenizi öneririm.
    Geçmiş olsun…

  25. selam, benim oglumda TSH 7.4 cixdi cox yuksek bunu nedeni nedir yani boy kisaligina ya da cinsiyyet uzvunun kucukluyune sebeb ola bilirmi tedavi ne kadar suruyor euthyrox ilaci 12 yashindaki cocuga zararli ola bilirmi?

  26. merhaba ben sudiarabistan medinede yasamaktayim bir ay once izmirde troit bezi ve ic guatir moduller alindi doktor taviyesiyle su an 150 mg lik euthyrox kulaniyorum bu ilaci omur boyu kulanacagim bundan nsonra dikkat etmem gerekenler nelerdir tesekur ederim

    1. Merhaba Dursun bey. Ben’de 5 yıldır sizin kullandığınız ilacın bir başka çeşidini kullanıyorum. Bu süre içerisinde yaşam biçiminizde “özellikle” dikkat edilmesi gereken bir husus yok.

      Ancak 6 ayda bir mutlaka kan kontrollerinizi yaptırın. Hormon seviyenizi kontrol ettirin. Zaman içerisinde hormon seviyenize göre ilacın oranı da doktorunuz tarafından değiştirilecektir. İlacın ayarlamasını da mutlaka konunun uzmanı bir hekime yaptırın. Eksik veya fazla kullanım ciddi sorunlar yaratabilir. Bu yüzden ihmal etmeyin.

      Ayrıca ilaçlarınızı her gün düzenli olarak aynı saatlerde kullanmaya dikkat edin.

      Dışarıdan ilaçla hormon alan insanların en merak ettiği soru “bu gün ilacımı almayı unuttum birşey olur mu?” sorusu oluyor benim tecrübelerime göre. Bu konuda da içiniz rahat olsun. Bir gün atlamakla sorun yaşamazsınız. Ancak ihmali veya unutkanlığı da sürekli getirmemelisiniz.

      geçmiş olsun…

  27. Tuğba hanım öncelikle doktor olmadığımı belirtmek isterim yanlış bir algıya sebebiyet vermemek için. Bahsettiğiniz değerler norm aralığında. Bir problem varmış gibi görünmüyor.
    Ancak kendinizde problem hissedin veya hissetmeyin 6 ayda bir veya 1 yılda bir kan kontrollerinizi yaptırmakta fayda var. Çünkü bu tip hastalıklar kontroller yapılmadığı müddetçe son noktada farkediliyor. Keza oluşabilecek başka problemlerin de önüne bu şekilde geçmiş olabilirsiniz.
    Geçmiş olsun…

  28. Merhaba. TSH referans araligim 0.2700-4.2000 sonuc 0.6930 . Bu sonuc normal mi? Yoksa bir doktora gitmem gerekir mi? Yardımcı olursanız cok sevinirim. Teşekkürler

  29. Doktorunuz doğru yönlendirmiş. Konu daha fazla uzmanlık gerektirdiğinden doktorunuzun birşey söylemesi yanıltıcı olabilir.

    Açıkçası birşey söylemek güç, ancak hormonlarınızda bir dengesizlik varsa türlü şeyler yapılabilir.

    Tiroid bezlerinde problem varsa ilaç tedavisinden, cerrahi müdahaleye kadar birçok çözüm yolu olabilir.

    Ancak paniklemeyin ve üzülmeyin. Şanslı olduğunuzu söylemeliyim. Çünkü şu an bir anormallik olduğunu başınıza bir felaket gelmeden, testlerde farkettiniz. Bu da zaman kazandığınız anlamına gelir. Ben 5 yıl önce aldırdım tiroid bezlerimi. Artık günde 1,5 adet Levotiron kullanıyorum. Bu ilacın yaptığıysa tiroid bezlerim olmadığından vücudumun ihtiyacı olan hormonu sentetik olarak, dışarıdan sağlıyor olması.

    Bu durumda ilk zamanlar her ay, sonra 6 ay ve sonra yılda 1 kez yaptırmanız gereken hormon kontrolleriniz vardır. Böylelikle vücudunuzdaki tüm değerleri normal tutabilirsiniz. Hatta bu sayede ömrünüzün sonuna kadar hormon dengenizi takip ettiğinizden çok daha sağlıklı bir hayat sürmenizin muhtemel olduğunu da söylemek isterim.

    Doktorunuzun dediği gibi bir an evvel hastaneye gidip kontrollerinizi yaptırın.

    Şimdiden geçmiş olsun.

  30. Merhaba ben B12 eksiliği olabilir diye tahlil yaptırdım, tüm değerlerim normal çıktı fakat TSH 9.91 çıktı referans aralığıda 0.27-4.2 çıktı. sağlık ocağında yaptırmıştım, doktor hastaneye gidip dahiliye doktoruna görünmemi ultrasona girmemi istedi. Bi bilgi vermedi bu değerler ne anlama geliyor ?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir